اگر به تازگی کار با نرم افزار آباکوس را شروع کرده باشید، احتمالا یک دغدغه مهم ذهن شما را مشغول کرده است (و یا مشغول خواهد کرد!) : « در نرم افزار آباکوس کجا باید واحدها را وارد کنم؟ چرا هیچ واحد و یکایی برای انتخاب کردن وجود ندارد؟!» درست است. بر خلاف سایر نرم افزارهای مهندسی هیچ واحد و یکایی در آباکوس پیدا نمی کنید. در واقع اصلا چنین چیزی در این نرم افزار وجود ندارد که حالا شما بخواهید پیدا کنید!
برای مشاهده سایر آموزش های نرم افزار آباکوس به این بخش مراجعه کنید!
اما مگر چنین چیزی ممکن است؟ «یعنی اگر مثلا عدد 10 را برای طول یک جسم انتخاب کنم، برای آباکوس فرقی نمی کند که منظور من 10 متر است یا 10 سانتی متر یا 10 میلی متر یا 10 اینچ؟!» در کمال تعجب باید بگویم: نه خیر فرقی نمی کند! اصلا برای آباکوس فرقی نمی کند که منظور شما از این 10 چیست و این موضوع به نوعی وظیفه شما را سنگین تر می کند. شما باید از نقطه صفر انجام پروژه تا نقطه صد آن که تحلیل نتایج است، حواستان کاملا به اعدادی که انتخاب می کنید و یا مشاهده می کنید باشد.
به توضیحی که در ادامه داده ام توجه کنید. اگر متوجه نشدید اصلا جای نگرانی وجود ندارد چون بعد از آن یک مثال آورده ام که با مطالعه آن هیچ شبهه ای باقی نخواهد ماند. اجازه بدهید این گونه شروع کنیم. شما در اول پروژه باید همه یکاهایی را که می خواهید در طول پروژه از آنها استفاده کنید، در نظر بگیرید و نوع هر کدام را تعیین کنید و تا انتها از آن استفاده کنید. مثلا با خودتان می گویید: «من برای واحد طول در این پروژه، متر را انتخاب می کنم. برای واحد جرم، گرم را انتخاب می کنم. … »
حالا توجه شما را به جدول فوق العاده مهم زیر جلب می کنم.
این جدول به ما می گوید در طول پروژه از چه واحدهایی استفاده کنیم. باید یک سطر از جدول را انتخاب کنید و همه واحدها را در طول پروژه طبق آن پیش ببرید. مثال زیر را با دقت مطالعه کنید.
فرض کنید می خواهیم یک مسئله تحلیل تنش قطعه فولادی را در آباکوس پیاده کنیم. همین ابتدای کار تصمیم می گیریم برای طول ها از میلی متر و برای جرم ها از کیلوگرم استفاده کنیم. همچنین برای زمان از میلی ثانیه و برای نیرو از کیلونیوتون استفاده می کنیم. در نتیجه اگر بخواهیم اعداد سمت چپ جدول زیر را به عنوان اطلاعات به آباکوس بدهیم، آنها را به صورت نشان داده شده وارد می کنیم.
ما در وارد کردن این اعداد، از سطر اول جدول بالایی استفاده کردیم. بنابراین تنشی هم که در نتایج پایانی نرم افزار ظاهر می شود، بر حسب پاسکال خواهد بود. (طبق سطر اول جدول) بنابراین اگر یکی از سطرهای آن جدول را در نظر بگیریم و تا انتهای پروژه طبق آن پیش برویم، می توانیم به سادگی واحد نتایج پایانی را بفهمیم و در طول پروژه هم اشتباهی نکنیم.
حالا یک سوال. نمی شود بدون انتخاب یک سطر از جدول پیش رفت؟ چرا، می شود. اما زحمت محاسبه یکای نتایج پایانی به گردن خودتان می افتد که البته کار سختی هم نیست.