متلب یا پایتون؟ مختصر و کاربردی!
در این مقاله قصد داریم به صورت مختصر، مفید و کاربردی و با زبان ساده به این پرسش پاسخ دهیم که از بین متلب و پایتون، هر کدام برای چه کاربردهایی مفیدتر هستند و به صورت کلی هر کدام چه مزایا و معایبی دارند.
در ضمن اگر می خواهید توضیحات بیشتر و کامل تری را به زبان ساده درباره متلب بخوانید، به این لینک مراجعه کنید: متلب چیست؟
نکته مهم اولیه این است که هیچ کس نمی تواند بگوید یکی از این دو زبان برنامه نویسی به صورت کلی برتر است. هر کدام از آنها خصوصیات خودشان را دارند و در حل مسائل مربوط به حوزه کاری خود بسیار قوی هستند.
در ابتدا یک توضیح خیلی کوتاه از متلب داشته باشیم: نرم افزار متلب از عبارت MATrix LABoratory گرفته شده و اساس کار آن بر استفاده از ماتریس ها برای انجام محاسبات می باشد.
و پایتون : پایتون هم یک زبان برنامه نویسی همه منظوره است که در حوزه های مختلف علمی بسیار کاربرد دارد و روز به روز بر محبوبیت آن در جهان افزوده می شود.
هر دوی این زبان ها، جزو زبان های سطح بالا محسوب می شوند.
اگر نمی دانید زبان های سطح بالا دقیقا چه هستند، خیلی کوتاه به آن اشاره می کنیم: زبان هایی هستند که چون منطق و نگارش آنها خیلی به زبان انسان نزدیک تر است، کار با آنها ساده تر است. اما خب از جمله معایب آنها این است که سرعتشان نسبت به زبان های سطح پایین کمتر است. پایتون و متلب زبان سطح بالا محسوب می شوند و مثلا زبان C یک زبان سطح پایین است.
متلب تولباکس های بسیار قوی در حوزه های مختلف دارد. تولباکس ها بسته هایی هستند که شامل ابزارهای بسیار کاربردی برای انجام محاسبات تخصصی یک حوزه مشخص می شوند. تولباکس هایی مثل ریاضیات و آمار، سیستم های کنترلی، پردازش سیگنال، پردازش تصویر و … پس این تصور غلط را کنار بزنید: متلب صرفا یک ماشین حساب بزرگ برای انجام محاسبات بسیار پیچیده نیست! بلکه یک زبان برنامه نویسی است که با آن می توان کارهایی بسیار فراتر از محاسبات ریاضی صرف انجام داد.
پایتون هم کتابخانه های قدرتمندی در حوزه های مختلف به خصوص حوزه های مرتبط با IT دارد. مانند حوزه های هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، پردازش تصویر و …
به صورت کلی می توان گفت در حوزه های مربوط به IT ، پایتون برتری نسبی نسبت به متلب دارد. برای کاربردهای مربوط به هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و علوم داده، مشخصا پایتون انتخاب بهتری نسبت به متلب خواهد بود. جالب است بدانید پلتفرم های معروفی نظیر یوتیوب و اینستاگرام توسط زبان برنامه نویسی پایتون ایجاد شده اند. همچنین از این زبان برای تولید و طراحی بازی های ویدیویی دو بعدی و سه بعدی هم استفاده می شود.
اما در زمینه های دیگر مهندسی مانند طراحی و تحلیل سیستم های کنترل، پردازش سیگنال، پردازش تصویر متلب انتخاب بهتر نسبت به پایتون است.
یک افزونه متلب که امتیاز بزرگی برای آن در رقابت با پایتون محسوب می شود، محیط سیمولینک (Simulink) است. در این محیط امکان شبیه سازی سیستم های مختلف بدون نیاز به نوشتن کد و برنامه، فراهم است. در نتیجه شبیه سازی سیستم ها و تحلیل آنها در محیط سیمولینک بسیار ساده و جذاب می باشد.
در این مقاله سعی کردیم از مطالب اضافی خودداری کنیم و به صورت مختصر و مفید به مقایسه زبان برنامه نویسی متلب و پایتون بپردازیم. در صورتی که ابهامی برای شما باقی مانده می توانید آن را در قسمت پایین این مقاله مطرح بفرمایید.