محاسبه اندازه ماتریس و طول بردار در متلب
در این آموزش چند تابع مفید و کاربردی را معرفی می کنیم که با استفاده از آنها می توانید بعضی از مشخصات مربوط به ماتریس ها و بردارها را به دست آورید.
محاسبه اندازه یک ماتریس در متلب با استفاده از size
برای به دست آوردن تعداد سطرها و ستون های یک ماتریس می توانیم از تابع size استفاده کنیم. تابع size در متلب یک ماتریس را به عنوان ورودی می گیرد و یک بردار با دو المان را به عنوان خروجی تحویل می دهد.
المان اول تعداد سطرها و المان دوم تعداد ستون های ماتریس فوق را مشخص می کند. اگر ماتریس ورودی یک ماتریس سه بعدی باشد، در این صورت خروجی 3 المان خواهد داشت که المان سوم تعداد طبقات ماتریس را مشخص می کند.
مثال: می خواهیم تعداد ردیف های ماتریس A را در متغیر b و تعداد ستون های ماتریس A را در متغیر c ذخیره کنیم. می توانیم به این صورت از تابع size برای محاسبه ابعاد ماتریس استفاده کنیم.
نکته: اگر بخواهیم با استفاده از تابع size فقط اندازه ماتریس در یک بعد را محاسبه کنیم (مثلا فقط تعداد یا ردیف را محاسبه کنیم) مانند مثال زیر عمل می کنیم.
مثال: با استفاده از تابع size سطر و ستون و طبقه ماتریس سه بعدی A را به صورت جداگانه محاسبه می کنیم. (متغیر a تعداد سطر، متغیر b تعداد ستون و متغیر c تعداد طبقه )
مثال: با استفاده از تابع size همزمان ستون و طبقه ماتریس A را محاسبه می کنیم.
محاسبه طول یک بردار در متلب با استفاده از length
خب طبیعتا بردار هم نوعی ماتریس است و می توانیم با استفاده از تابع size ابعاد آن را به دست بیاوریم. در این حالت یکی از اعداد به دست آمده برابر 1 و دیگری برابر طول بردار خواهد بود.
اما راه بهتر، استفاده از تابع length برای محاسبه طول بردار است. استفاده از این تابع بسیار ساده است. ورودی تابع یک بردار و خروجی آن طول بردار است.
توجه کنید که فرقی ندارد بردار انتخاب شده سطری باشد یا ستونی.
مثال: با استفاده از تابع length طول بردارB را محاسبه می کنیم.
نکته: اگر ورودی تابع length به جای بردار یک ماتریس باشد، خروجی آن بزرگترین عدد از بین ابعاد ماتریس است. (یعنی مثلا برای یک ماتریس 3 در 5، عدد 5 را به عنوان خروجی تحویل می دهد. )
محاسبه تعداد المان های یک ماتریس در متلب با استفاده از numel
تعداد کل درایه ها و المان های یک ماتریس را می توانیم با استفاده از تابع numel محاسبه کنیم. در ماتریس های دو بعدی، تعداد المان ها برابر ضرب تعداد سطر در تعداد ستون و در ماتریس های سه بعدی تعداد المان ها برابر حاصل ضرب تعداد سطر در تعداد ستون در تعداد طبقات است.
مثال: تعداد درایه های ماتریس M را به دو روش محاسبه کرده ایم. طبیعتا روش دوم بهتر و ساده تر است.
محاسبه تعداد ابعاد ماتریس در متلب با استفاده از ndims
تعداد ابعاد ماتریس هایی که صرفا دارای سطر و ستون هستند، (و طبقه ندارند) برابر 2 است. حتی اگر ماتریس یک در یک باشد و در واقع یک عدد اسکالر داشته باشیم.
اگر ماتریس سه بعدی باشد، (توضیحات مربوط به آن را می توانید در آموزش ماتریس های سه بعدی در متلب بخوانید.) تعداد ابعاد سه خواهد بود. البته ممکن است تعداد ابعاد ماتریس از این هم بیشتر باشد: چهاربعدی، پنج بعدی و …
مثال: تعداد ابعاد یک عدد اسکالر را با استفاده از تابع ndims محاسبه می کنیم.
مثال: تعداد ابعاد یک عدد ماتریس با دو سطر و چهار ستون را با استفاده از تابع ndims در متلب محاسبه می کنیم.
مثال: تعداد ابعاد یک ماتریس سه بعدی به نام A را با استفاده از تابع ndims محاسبه می کنیم.
استفاده از دستور ndims دقیقا معادل این است که به صورت ترکیبی از دستورهای length و size استفاده کنیم. به مثال زیر توجه کنید.
مثال: مثال های بالا را با استفاده از دستورهای length و size انجام داده ایم.
امیدوارم این آموزش برای شما مفید بوده باشد. اگر سوال یا ابهامی باقی مانده است، حتما در زیر این پست آن را مطرح کنید.