سالیدورک؛ هر آن چیزی که باید بدانید
در این مطلب قصد داریم یک معرفی اولیه به زبان ساده از نرم افزار سالیدورک داشته باشیم. یک نرم افزار طراحی مکانیکی که با وجود ابزارهای بسیار پیشرفته، کار با آن در مقایسه با سایر نرم افزارهای مشابه برای کاربران آسان تر بوده و اصطلاحا یک نرم افزار user friendly است! سعی کرده ایم مهم ترین نکات را درباره سالیدورک به زبان بسیار ساده با شما در میان بگذاریم و از دادن اطلاعات کم فایده پرهیز کنیم.
الف) سالیدورک چیست؟
تا چند دهه قبل پرکاربرد ترین ابزار یک مهندس مداد و خط کش و پاک کن بود. مهندسان برای طراحی هر محصول، باید قطعات آن را با دقت بالا روی کاغذ رسم می کردند و سپس از روی نقشه محصولشان را می ساختند. یک کار خسته کننده و پردردسر! کاری که نیاز به قدرت تجسم ذهنی بالا و دقت بسیار زیادی داشت.
با رشد چشم گیر کامپیوتر و برنامه های مبتنی بر ویندوز، دسته ای از نرم افزارها توسط شرکت های مختلف تولید شدند که به طراحان و مهندسان کمک می کردند اجسام مورد نظر خودشان را به کمک کامپیوتر رسم کنند. این نرم افزار ها نرم افزارهای CAD نامیده شدند. CAD در واقع از حروف اول کلمات عبارت Computer-aided design (طراحی به کمک کامپیوتر) گرفته شده است.
سالیدورک هم در کنار نرم افزارهایی مثل کتیا، اتوکد، اینونتور و … یکی از شناخته شده ترین نرم افزارهای CAD است.
در سالیدورک سه محیط اصلی داریم. محیط اول part نام دارد. در این محیط ابتدا نقشه دوبعدی جسم مورد نظر خودمان را رسم می کنیم و سپس با استفاده از ابزار مختلف به آن حجم می دهیم و در نتیجه نقشه دوبعدی به یک قطعه سه بعدی تبدیل می شود. حالا ما یک قطعه طراحی کرده ایم. برای ساختن یک محصول، باید تعدادی از قطعه های مختلف را طراحی کنیم و در کنار هم قرار بدهیم.
بعد از طراحی قطعات در محیط part به محیط دوم سالیدورک می رویم که assembly نام دارد. در این محیط قطعات طراحی شده را در کنار هم قرار می دهیم تا محصول نهایی ایجاد شود.
حالا برای ساخت قطعات نیاز به نقشه داریم. ایجاد نقشه از قطعات در محیط سوم سالیدورک انجام می شود که drawing نام دارد. به این ترتیب سالیدورک همه امکانات موردنیاز برای طراحی مهندسی را برای ما فراهم کرده است.
ب) کاربرد های سالیدورک
اگر شما به عنوان یک مهندس ، یک طراح صنعتی، یک دانش آموز یا … بخواهید جسمی را که در ذهنتان است به بیرون از ذهنتان انتقال بدهید، قطعا سالیدورک برای شما مفید خواهد بود.
فرض کنید یک مهندس هستید و قرار است یک دستگاه برای خط تولید یک کارخانه طراحی کنید. سالیدورک یقینا بهترین کمک برای شما خواهد بود. یا مهندس خودرویی را در نظر بگیرید که قصد دارد گیربکس یک خودرو را طراحی کند. قطعا بدون استفاده از سالیدورک (یا نرم افزارهای CAD مشابه) نمی تواند یک محصول مطلوب با قابلیت رقابت طراحی کند. یا حتی دانش آموزی که برای شرکت در مسابقات رباتیک، نیاز به طراحی قطعات ربات خود دارد، می تواند با استفاده از سالیدورک قطعات مطلوب تری طراحی کند و بدون درگیری با نقشه کشی صنعتی در وقت و هزینه خود صرفه جویی نماید.
به صورت کلی برای طراحی هر جسم جامدی، سالیدورک می تواند به شما کمک کند. از یک پیچ ساده گرفته تا قطعات یک فضاپیمای پیشرفته.
ج) برخی از ویژگی های جذاب سالیدورک
اولین ویژگی سالیدورک در مقایسه با نرم افزارهای مشابه، محیط بسیار کاربرپسند آن است. اگر تجربه کار با نرم افزاری مثل کتیا را هم داشته باشید، احتمالا اعتراف خواهید کرد که کار با سالیدورک به مراتب آسان تر است.
در سالیدورک می توانید به هر قطعه جنس و چگالی اختصاص بدهید و جرم آن را بدست آورید. در صورت نیاز می توانید آنالیز حرکتی انجام بدهبد. مثلا در یک مکانیزم با سرعت دادن به موتور، سرعت و شتاب خروجی مکانیزم را اندازه بگیرید.
انجام سایر آنالیز ها هم در سالیدورک امکان پذیر است. مثلا آنالیز استاتیکی، حرارتی و حتی سیالاتی. (البته نکته مهم این است که سالیدورک در واقع یک نرم افزار CAD است و برای انجام آنالیز های پیچیده باید از نرم افزارهای تخصصی CAE مثل آدامز و آباکوس کمک بگیرید.)
پلاگین هایی که به این نرم افزار اضافه می شوند هم می توانند به شما کمک بسیار زیادی کنند. به عنوان مثال پلاگین هایی برای طراحی قالب های تزریق پلاستیک، مهندسی معکوس و … موجود است.
می توانید از محصول طراحی شده خود در نماهای مختلف عکس و انیمیشن تولید کنید و از آنها استفاده نمایید.
سالیدورک این امکان را به شما می دهد تا قطعات طراحی شده را به سایر نرم افزارها مانند آدامز و آباکوس انتقال دهید و از امکانات پیشرفته آنها برای تحلیل قطعه خود استفاده نمایید.
د) برای یاد گرفتن این نرم افزار به چه میزان وقت نیاز دارم؟
سالیدورک و ابزار و پلاگین های جانبی آن بسیار گسترده هستند و طبیعتا هر کس طبق کار خود به بخشی از آن نیاز دارد. یادگیری و تسلط بر قسمت های اصلی سالیدورک در صورتی که کوشا باشید، حدود 3 تا 4 ماه طول خواهد کشید.
ما در ویکی مکانیک سعی می کنیم هر آنچه را برای تبدیل شدن به یک کاربر حرفه ای سالیدورک نیاز دارید برای شما فراهم کنیم. از طریق لینک زیر می توانید به صفحه مربوط به این نرم افزار بروید:
سلام
وقت بخیر
خیلی سایت مفیدی بود
ممنون