ساخت بردار در متلب – درایه هایی با فاصله عددی یکسان
ویکی مکانیک – در کدنویسی متلب بارها و بارها نیاز پیدا خواهید کرد که یک دنباله عددی یکسان ایجاد کنید. (دنباله ای از اعداد که فاصله بین هر دو عضوش مساوی است.)
مثلا فرض کنید بخواهید سرعت یک متحرک را بر حسب زمان رسم کنید. در این صورت باید سرعت را در لحظه های خاصی به دست بیاورید. حالا مقدار سرعت را در تعدادی از لحظات دارید و می توانید نمودار سرعت بر حسب زمان را رسم کنید.
اما چگونه باید بازه ای از لحظات را ایجاد کنید که به این وسیله بتوانید سرعت را در آن لحظات اندازه بگیرید؟ موضوع این قسمت از آموزش های متلب همین موضوع است و دو روش اصلی را برای آن بیان کرده ایم.
سعی کرده ایم با استفاده از مثال های کافی نقطه ابهامی برای شما باقی نگذاریم. در نهایت اگر ابهامی باقی ماند، در انتهای همین پست آن را مطرح کنید.
سایر آموزش های مربوط به متلب را هم مشاهده کنید: آموزش متلب ویکی مکانیک
ایجاد دنباله حسابی اعداد در متلب بدون استفاده از تابع
این روش هنگامی استفاده می شود که فاصله بین المان های دلخواهمان را در یک بازه داشته باشیم. (یعنی مثلا بخواهیم اعداد در یک بازه با فاصله 0.5 از یکدیگر ایجاد شوند.)
برای ایجاد یک بازه از اعداد صحیح می توانیم از فرم زیر کمک بگیریم:
کد نوشته شده به این معنی است که اعداد صحیح از 3 تا 8 در یک بردار نوشته شوند.
اما اگر بخواهیم فاصله اعداد، بیشتر یا کمتر از 1 باشد، باید از فرم زیر استفاده کنیم. در این فرم، عدد وسطی اندازه گام های پرش را تعیین می کند.
مثال: یک بردار ایجاد می کنیم که درایه های آن از 30 تا 25 به صورت نزولی باشد.
مثال: یک بردار می سازیم که درایه های آن اعداد فرد بین 109 و 122 باشد.
مثال: می خواهیم اندازه سرعت یک متحرک را در 1 ثانیه اول حرکت آن در بازه های 0.2 ثانیه ای محاسبه کنیم. پس باید برداری ایجاد کنیم که المان هایش از لحظه 0 تا لحظه 1 ثانیه، با گام های 0.2 ثانیه رشد می کنند. برای این کار از روش زیر استفاده می کنیم.
پیشنهاد می کنم این آموزش را هم مطالعه کنید: جمع ماتریس در متلب
ایجاد دنباله اعداد با فاصله مساوی در متلب با استفاده از linspace
راه دوم برای ایجاد دنباله حسابی از اعداد در متلب، استفاده از تابع linspace است. این روش هنگامی استفاده می شود که تعداد عناصر دلخواه در یک بازه مشخص باشد.(یعنی مثلا بخواهیم در یک بازه معین 10 تا المان عددی ایجاد شود.)
تابع linspace در متلب سه ورودی می گیرد. ورودی اول ابتدای بازه، ورودی دوم انتهای بازه و ورودی سوم تعداد المان هایی که باید در بازه مورد نظر وجود داشته باشند را مشخص می کند. مثال های زیر این قضیه را به خوبی روشن می کنند.
مثال: برداری ایجاد می کنیم که درایه هایش بین 4 و 9 باشند، فاصله مساوی داشته باشند و تعدادشان هم برابر 7 باشد.
نکته: دقت کنید اعداد به گونه ای ایجاد می شوند که عدد اول دنباله برابر 4 و عدد آخر برابر 9 باشد و 5 عدد هم با فواصل مساوی بین 4 و 9 قرار بگیرند و مجموعا 7 عضو را بسازند.
موضوع این آموزش بسیار کاربردی و مهم است و در ساختارهای رایج متلب مثل حلقه for هم کاربرد دارد. سعی کنید به خوبی آن را یاد بگیرید.