برای کد نویسی با استفاده از هر زبان برنامه نویسی، نمی توانیم فقط با استفاده از توابع و دستورهای رایج هر پروژه ای را انجام دهیم و هر برنامه ای را بنویسیم. بلکه به تعدادی از ساختارهای دیگر نیاز داریم که در این سری از آموزش ها به بررسی آنها می پردازیم.
به صورت کلی ثابت شده است که اگر یک زبان برنامه نویسی دارای سه خصوصیت زیر باشد، می توانیم با استفاده از آن هر برنامه دلخواهی را بنویسیم. این خصوصیات را خیلی مختصر با هم بررسی می کنیم:
1- دستورات برنامه توالی داشته باشند. یعنی به همان ترتیبی که ما می خواهیم پشت سر هم اجرا شوند. ترتیبشان در هنگام اجرای برنامه به هم نخورد.
2- بتوانیم در برنامه انشعاب ایجاد کنیم. یعنی در بعضی از مقطع های دلخواه در برنامه، در صورت نیاز بتوانیم چند شاخه و انشعاب ایجاد کنیم و در هر بار اجرا، از بین آنها یکی از انشعاب ها را انتخاب نماییم. در واقع این ویژگی به ما قدرت تصمیم گیری می دهد.
3- قابلیت تکرار وجود داشته باشد. یعنی بخش هایی از برنامه که ممکن است شامل یک یا چند دستور شود، قابلیت تکرار و اجرای چند باره داشته باشد. تعداد تکرار هم توسط خود ما تعیین می شود. این ویژگی با استفاده از حلقه های تکرار عملی می شود.
اما این سه مورد در متلب به چه صورتی وجود دارند؟
مورد اول که توالی و ترتیب است، به شکل کاملا بدیهی برقرار است. متلب برنامه ها را خط به خط و به ترتیب اجرا می کند و ترتیب آنها را به هم نمی ریزد.
برای ایجاد انشعاب و شاخه های تصمیم گیری دو دستور اصلی وجود دارند. این دستور ها، if و switch هستند. البته صرفا دستور if می تواند همه نیاز ما را برآورده کند. اما دستور switch در بسیاری از مواقع باعث راحتی کار می شود و حجم کد نوشته شده را کاهش می دهد. در واقع هر برنامه ای که با switch نوشته شود را می توانیم با if هم بنویسیم اما برعکس آن صادق نیست.
برای شکل دادن حلقه های تکرار در متلب و استفاده از قابلیت تکرار، می توانیم از حلقه های for و while استفاده کنیم. در اینجا هم حلقه while می تواند به تنهایی پاسخگوی همه نیاز ما به تکرار باشد. اما حلقه for در بسیاری از اوقات کار کدنویسی را ساده تر می کند.
یادگیری و درک صحیح این ساختارها اهمیت بسیار زیادی دارد. مهم تر از آن توانایی به کارگیری و استفاده از ساختارهای کنترل در برنامه ها و کد هاست که با تمرین زیاد و حل مثال های متنوع به دست می آید.
در آموزش های بعدی هر کدام از این ساختارها و نکته های مرتبط با آنها را توضیح داده ایم و سعی کرده ایم با استفاده از مثال های فراوان، تسلط شما بر استفاده از هر کدام را بالا ببریم. با ما همراه باشید.